Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 06:21

Бібліотека спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6 м.Прилуки

Меню сайту
Категорії розділу
Новини [45]
У нас сьогодні так
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 21 » День Соборності
14:34
День Соборності
        День Соборності - свято України, що відзначається щороку 22 січня  в день проголошення Акту возз’єднання Української Національної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1019 році.
        У звязку з цим в бібілотеці Прилуцької спеціалізованої школи №6 була проведена виставка літератури та бесіда з читачами.
       Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року. Свято всановлено в Україні згідно з Указом Президента України "Про День соборності в україні" від 21 січня 1999 року".
       30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович видав указ, яким скасував указ президента Віктора Ющенка 2005 року про встановлення Дня Свободи 22 листопада, та президента Леоніда Кучми 1999 року про встановлення Дня соборності України 22 січня, водночас з оголошенням 22 січня Днем Соборності та Свободи України. Відтак офіційно 22 січня відзначають саме День Соборності та Свободи України.
       22 січня 1939-го було вперше за 20 років урочисто відзначено на офіціййному рівні свято Соборності. Відбулося це у Карпатській україні (м.Хуст), на той час - автономній республіці Чехословаччині. Це була на просто маніфестація, а найбільша за 20 рків перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація місцевого населення за участю 30 тис. люду, який з’їхався до столиці Карпатської України з усіх куточків краю.
       Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко , Пилип Орлик. У 18-на початку 20 ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби з а свої національні інтереси Україні була важливою територіальна єдність.
       21 січня 1990 року відбулася акція, яка стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної  соборної демократичної  демократичної України та утвердження національної ідеї. Патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР згуртувалися й 21 січня 1990 року організували "живий ланцюг" між Львовом і Києвом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України. Від одного до трьох мільйонів людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе безперервний ланцюг від києва до Львова.
        Перше десятиліття відбудови незалежної держави було надзвичайно важливим випробуванням для українського народу. В цей час проявилися всі ознаки глибокої економічної кризи, що не могли не вплинути на зміни в соціальній структурі суспільства, загострення усього комплексуу соціальних проблем. Але незважаючи на усе це, і досвід попередніх років доводить, що волелюбний український народ здолає всі труднощі на шляху до свого становлення, наша країна стане могутньою незалежною україною.
        Нині про Соборну Україну говорять як пр осучасну українську державу.

Категорія: Новини | Переглядів: 404 | Додав: Наталя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Звіримо час?
Ми святкуємо
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
Календар
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz